Slim besparen op je IT-kosten? Zo doe je het!

Featured Image - Consultrix besparen op IT-kosten

Slim besparen op je IT-kosten? Zo doe je het!

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar slimme manieren om geld te besparen. IT-kosten zijn daarbij vaak een geliefd doelwit. Helaas kan een ondoordachte besparing op je IT op lange termijn juist extra kosten met zich meebrengen.

Wil jij ook besparen op je IT-kosten? Wij zetten voor jou enkele slechte én goede manieren op een rijtje.

2 slechte manieren om op je IT-kosten te besparen

1. Je netwerk en pc’s niet beschermen

Back-ups, firewalls en antivirussoftware vragen vaak een grote investering. Het kan dan ook verleidelijk zijn om je netwerk niet te beschermen, want ‘jij zult toch nooit getroffen worden door een cyberaanval’.

Maar niets is minder waar: als je bespaart op je IT-security, dan is de kans bijzonder groot dat het vroeg of laat een keer ernstig misloopt. Denk aan kostbare gegevens die gestolen worden, belangrijke documenten die gegijzeld worden, je IT die gewoonweg niet meer werkt… Downtime, reputatieschade en hoge onverwachte IT-kosten zijn maar enkele mogelijke gevolgen.

2. Oude toestellen niet vervangen

Computers en servers boeten in aan efficiëntie en snelheid doorheen de jaren. Als je dus nu bespaart op je IT-kosten door geen nieuwe toestellen te kopen, verlies je op lange termijn tijd en geld.

Allereerst zullen je medewerkers hun werk niet meer vlot kunnen uitvoeren. Dat zorgt niet alleen voor oplopende frustraties, maar ook voor heel veel tijdverlies.

Als je wacht tot je toestellen kapot gaan voor je ze vervangt, moet je bovendien niet alleen betalen voor nieuwe toestellen maar draai je ook op voor de kosten die de onvoorziene downtime met zich meebrengt. Terwijl die kosten makkelijk te vermijden zijn!

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kun je dan wél slim op je IT-kosten besparen?

Gelukkig zijn er ook slimme manieren om op je IT-kosten te besparen. Hieronder vind je 3 nuttige tips.

1. Kies voor een passende opslagmethode

We krijgen vaak de vraag of je als bedrijf je gegevens best opslaat op een lokale server of in de cloud. Het antwoord hangt af van je specifieke situatie:

  • Werk je met kleine bestanden en eenvoudige programma’s en heb je slechts een klein aantal medewerkers? Dan is de cloud meestal een goede keuze. Je betaalt dan een vast bedrag per gebruiker, wat aantrekkelijk kan zijn voor kleinere ondernemingen die een grote investering willen vermijden.
  • Werk je in een grote onderneming die vooral grote bestanden en zware programma’s gebruikt? Dan kun je overwegen om te investeren in een lokale server. Dat brengt een grote initiële investering én bijkomende onderhoudskosten met zich mee, maar die kosten zullen nauwelijks stijgen als je bedrijf groeit. Dat kan interessant zijn voor (middel)grote ondernemingen die rekening moeten houden met een groot en wisselend aantal medewerkers.

Door voor de passende methode te kiezen, kan je veel onnodige kosten voorkomen. Past jouw opslagmethode nog goed bij je huidige bedrijf? Tijd om alle opties nog eens goed te bekijken!

2. Lease of rent je toestellen

Het is vaak moeilijk om de IT-kosten van je bedrijf te beheren als je toestellen elk moment onverwachts kapot kunnen gaan, waardoor je plotse investeringen moet doen. Maar heb je er al eens aan gedacht om toestellen te leasen of renten?

Daarbij zorgt je IT-partner voor een stabiele infrastructuur die altijd werkt, en dat tegen een vaste prijs per maand. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je perfect rekening houden met je IT-kosten in je budget. Weg met die extra kosten en onverwachte downtime!

Klinkt goed? Lees dan hier alles over IT-leasing en renting!

3. Koop en vervang alleen toestellen die je nodig hebt

Last but not least raden wij onze klanten aan om alleen de toestellen te kopen die ze écht nodig hebben, en die dan op tijd te vervangen. Zo vervang je computers best na ongeveer 3 jaar, aangezien de garantie dan vaak verlopen is. Servers kunnen dan weer zeker 5 jaar mee (al kun je je garantie uitbreiden tot 6 of 7 jaar).

Door je apparaten te vervangen als ze niet meer in garantie zijn, ben je zeker dat je toestellen onmiddellijk gerepareerd zullen worden als er toch iets zou misgaan. Op die manier vermijd je plotse investeringen, onverwachte downtime en frustraties van je medewerkers als een apparaat defect raakt. En dat kan je véél geld besparen!

Consultrix, jouw partner in IT-oplossingen

Wil jij op een slimme manier besparen op je IT-kosten? We bekijken graag samen wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf. Kom eens langs bij Consultrix voor een vrijblijvende babbel of laat een IT-audit uitvoeren!
Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag!



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.