Wat is malware en wat is de impact ervan op je bedrijf?

Wat is malware? - Consultrix

Wat is malware en wat is de impact ervan op je bedrijf?

De term ‘malware’ is een afkorting voor ‘malicious software’. Malware is dus schadelijke software die schade toebrengt aan je computer en je gegevens.

Maar wat is malware nu precies? Wat zijn de risico’s van verschillende soorten malware voor je bedrijf? Hoe krijg je malware en hoe voorkom en “genees” je het?

De antwoorden op al deze vragen ontdek je hieronder. Lees dus vlug verder!

Wat is malware?

Malware is een stukje code of software die je bestanden en/of je computer beschadigt, gevoelige bestanden steelt, de controle over je computer overneemt…

Malware is altijd schadelijk. Maar wat het juist doet of beschadigt, hangt af van het type malware dat je computer heeft geïnfecteerd.

De verschillende soorten malware

Hieronder zetten we enkele vaak voorkomende soorten malware op een rij. De lijst is verre van volledig, maar geeft je wel een goed idee van waartoe malware in staat is.

Adware

Adware is een soort malware die ervoor zorgt dat er advertenties worden weergegeven op je pc, bijvoorbeeld in je browser.

Krijg je plots veel vervelende pop-ups en reclame te zien terwijl je aan het surfen bent? Dan is de kans groot dat je computer besmet is met adware.

Hoewel adware erg vervelend kan zijn, is er ook goed nieuws: het voornaamste doel van adware is clicks genereren voor advertenties. Dit soort malware richt dus meestal geen verdere schade aan je computer of bestanden aan.

Ransomware

Ransomware is een erg vervelende vorm van malware die vooral de laatste jaren veel problemen heeft veroorzaakt.

Ransomware ontneemt je de toegang tot je computer of bepaalde belangrijke bestanden. Om de blokkering op te heffen moet je vervolgens een som losgeld betalen.

Enige tijd geleden infecteerde de ransomware Petya bijvoorbeeld nog heel wat bedrijven.

Spyware

Ook bij dit soort malware zit alles eigenlijk al in de naam: spyware is een stukje software dat je bespioneert.

Het registreert mogelijk je gebruikersnamen en wachtwoorden, maar kan ook bijvoorbeeld je internetverkeer in de gaten houden met als doel meer gerichte advertenties te kunnen tonen op websites.

Spyware richt niet altijd rechtstreekse schade aan aan je bestanden of toestellen. Toch heeft deze vorm van malware vaak verregaande gevolgen, bijvoorbeeld als het programma de gegevens van de kredietkaart van je zaak te pakken krijgt.

Trojaans paard

Een Trojaans paard vermomt zich als een goedaardige file of programma. Maar eenmaal je het hebt gedownload, creëert zo’n Trojaans paard een achterpoortje naar je computer.

Via dit achterpoortje kunnen andere soorten malware naar binnen gebracht worden of kan een hacker de controle over je computer overnemen om belangrijke gegevens of bestanden te bemachtigen.

Door zijn stiekeme natuur en grote gevolgen is dit soort malware dan ook erg gevaarlijk voor bedrijven en zijn de gevolgen voor je bedrijf potentieel erg groot.

Virus

Het klassieke computervirus is misschien wel de meest gekende vorm van malware. Een virus is een stukje software dat zich hecht aan een ander computerprogramma.

Zodra je het opent, begint het kopieën van zichzelf te maken die het verspreidt naar andere programma’s en bestanden. Een virus kan allerlei vervelende dingen doen: het functioneren van je computer aantasten, bestanden vernietigen of onbruikbaar maken…

Een virus kan je e-mail ook infiltreren om zichzelf naar andere computers door te zenden.

Worm

Een worm lijkt op een virus, maar is nog iets hardnekkiger. Dit soort malware is namelijk niet afhankelijk van andere software of bestanden om zich te vermenigvuldigen. Bovendien zijn wormen erop gericht om hele netwerken te besmetten.

Net zoals virussen hebben ze uiteenlopende effecten, van het vernietigen van bestanden tot het verschaffen van controle over je computer aan een cybercrimineel.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe raak je “besmet” door malware?

Net zoals een virus je ziek kan maken in “de échte wereld”, kan een computervirus of een ander type malware je computer “besmetten”. Dat gebeurt doorgaans op drie verschillende manieren.

De eerste en veruit de meest gebruikte manier om malware te verspreiden, is e-mail. Je kent ze vast wel: e-mails die beweren dat je een levering gemist hebt, dat er iets mis is met je bankrekening…

Kortom, zaken waarvoor een snelle actie vereist is. Wie te snel reageert en zonder nadenken het bijgevoegde bestand downloadt, krijgt nadien steevast af te rekenen met malware.

Op een gelijkaardige manier kan je ook een virus of ander soort malware downloaden van een website. Het cliché wil dat dit enkel gebeurt op malafide websites, maar in principe kan élke website gehackt en gebruikt worden om malware te verspreiden.

Een laatste manier om malware op te lopen, is het gebruiken van een besmette usb-stick, harde schijf of ander toestel.

Hoe voorkom en “genees” je malware?

Allereerst: gebruik je gezond verstand. Denk twee keer na voor je een bestand opent of downloadt, zeker als je de afzender niet kent.

Daarnaast is een goede spamfilter een must voor elk bedrijf. Een goed werkende filter zorgt ervoor dat e-mails met slechte bedoelingen niet in de inbox van je medewerkers terechtkomen.

Extra tip: train je collega’s in het herkennen van dit soort e-mailberichten. Een medewerker die weet waarop hij moet letten én een goede spamfilter die z’n werk doet verkleinen het risico op malware drastisch.

Maar de beste manier om je te beschermen tegen malware is de combinatie van een goede firewall en goede antivirus-software.

Een firewall kijkt naar alle informatie die je computer wil binnenkomen. Ziet hij iets verdacht? Dan komt het verdachte stukje informatie je computer niet in. Een firewall is dus een soort muur die verdachte bestanden buiten houdt.

Een antivirus gaat dan weer op zoek naar tekenen dat er een virus of andere malware actief is op je computer. Ziet hij verdachte activiteit op je computer? Dan zal hij het geïnfecteerde bestand onschadelijk maken of verwijderen.

Een firewall en antivirus-software doen dus iets heel anders. Je hebt ze dan ook alletwee nodig.

Extra tip: investeer ook in een goede backup-strategie. Zo kan je beschadigde bestanden steeds herstellen. Hier lees je meer over de verschillende soorten backups.

Meer over malware

Consultrix biedt een managed firewall en managed antivirus aan. Voor een vaste maandprijs houden wij de bescherming van je bedrijf tegen malware up-to-date – de beste garantie voor een netwerk zonder malware.

Wil je meer weten of heb je andere vragen over de veiligheid van je bedrijfContacteer ons dan meteen. We helpen je graag verder!

Geen reactie's

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.