06 jan Hoe kan je je netwerk beschermen tegen ransomware?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ransomware is een van de grootste bedreigingen voor je bedrijf. Bovendien wordt ransomware steeds agressiever en doelgerichter. Maar wat is ransomware nu precies en hoe kun je je netwerk beveiligen? Je ontdekt het in dit artikel!
Wat is ransomware?
Ransomware is een samentrekking van de Engelse woorden ‘ransom’ en ‘software’. Het betekent dus letterlijk ‘losgeldsoftware’ of ‘gijzelsoftware’. Ransomware is een vorm van malware die de toegang tot je computer of netwerk blokkeert. Vervolgens eist de hacker losgeld in ruil voor een code waarmee je weer toegang krijgt tot je netwerk.
Klinkt als een grote bedreiging? Dat is het ook! Grote bedrijven zoals de luchthaven van Zaventem werden al het doelwit van ransomware. Maar ook KMO’s worden steeds vaker aangevallen. Kleine bedrijven zijn vaak minder goed voorbereid op zo’n aanval, waardoor hij veel schade kan aanrichten.
Geldt dat ook voor jou? Lees dan snel verder! Hieronder bespreken we 3 lagen van beveiliging die absoluut noodzakelijk zijn voor je bedrijf.
Hoe beveilig je je bedrijf tegen ransomware?
1. Firewall
In veruit de meeste gevallen dringt ransomware je netwerk binnen via het internet. Een firewall is dan ook een cruciale vorm van beveiliging. Zo’n firewall schermt jouw bedrijfsnetwerk namelijk af van externe netwerken zoals het internet, controleert je internetverkeer en houdt malware tegen.
Het is daarbij wel belangrijk dat je je firewall up-to-date houdt en regelmatig nagaat of hij goed werkt. Wil je dit liever uitbesteden? Dan is de managed firewall van Consultrix de perfecte oplossing.
2. Antivirussoftware
Een firewall alleen is echter niet genoeg, want die beschermt je apparaten alleen als ze binnen je bedrijfsnetwerk blijven. Nu thuiswerk meer dan ooit de norm is, is bijkomende beveiliging dus essentieel! Bovendien kunnen sommige sluwe versies van ransomware zich zo goed camoufleren dat ze langs je firewall kunnen glippen.
Antivirussoftware op je toestellen is dan ook de perfecte aanvulling op je firewall. Deze software gaat bewust op zoek naar malware en probeert die onschadelijk te maken en geïnfecteerde bestanden te herstellen of verwijderen.
Ook antivirussoftware moet je natuurlijk onderhouden en regelmatig updaten. Alleen zo ben je zeker dat het programma de nieuwste ransomware kan herkennen én uitschakelen. Maar in een KMO met verschillende toestellen wordt dat al snel een hele klus.
Daarom biedt Consultrix een managed antivirus aan. Wij houden je antivirussoftware in de gaten en updaten hem regelmatig. Zo kan jij zorgeloos focussen op je core business!
Wil je niets missen?
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.
3. Een back-up
Loopt het toch fout? Dan heb je een groot probleem… tenzij je back-ups hebt gemaakt! Een goed back-upsysteem maakt namelijk kopieën van je bestanden en zorgt ervoor dat je deze makkelijk kan ‘terugzetten’ als een bestand kwijtraakt of beschadigd wordt door ransomware.
Er zijn twee mogelijkheden:
- Een lokale back-up zorgt voor een snelle restore.
- Een back-up in een extern datacenter is de beste optie om je gegevens te beveiligen tegen malware. De back-up zit dan niet langer in je eigen netwerk, waardoor de ransomware er niet aan kan.
De combinatie van beide mogelijkheden geeft je het meeste flexibiliteit: een lokale én een off-site back-up. Bij Consultrix bieden we daarom een managed back-up aan. Zo zijn je bestanden steeds up-to-date zonder extra zorgen voor jou.
4. Wees waakzaam
Zelfs met een up-to-date firewall, antivirussoftware en back-ups kan het nog altijd misgaan. Een netwerk is maar zo sterk als de zwakste schakel en dat is vaak de gebruiker. De belangrijkste boodschap is dan ook: blijf altijd waakzaam voor ransomware. We geven je alvast enkele tips:
- Kijk uit waar je surft en klikt. Ziet een site of advertentie er onbetrouwbaar uit? Klik er dan niet op! Het is beter om wat langer te zoeken naar een betrouwbaar alternatief, dan je bedrijf in de problemen te brengen met 1 foute klik.
- Open nooit bijlages en links in mails van onbekende afzenders, en wees ook alert bij bekende afzenders. Waarom stuurt je collega dit? Als een mail er vreemd uitziet, dan vraag je dat beter eens na bij de afzender. Klik er pas op als je zeker bent dat de inhoud veilig is.
- Ten slotte is het erg belangrijk om ook andere programma’s up-to-date te houden. Die updates bevatten namelijk vaak bescherming tegen veiligheidslekken die pas ontdekt zijn in het programma. Als je die niet installeert, kunnen hackers veel makkelijker aan je gegevens!
Vragen, interesse of hulp nodig?
We hopen dat onze tips je helpen om het netwerk van je bedrijf te beschermen tegen ransomware. Heb je nog vragen? Of ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor je IT-security? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!