11 aug Zó werkt je IT-netwerk: EDR en antivirussoftware
Zó werkt je IT-netwerk: EDR en antivirussoftware
Er wordt vaak gelachen – en gehuild – om de taalkloof tussen IT’ers en niet-IT’ers. Bij Consultrix doen we altijd ons best om duidelijk te communiceren. Toch is het handig om een mondje IT te praten. Daarom leggen we je graag enkele basisbegrippen uit. Vandaag hebben we het over EDR.
Wil je weten waar EDR voor staat, wat het doet en wat het verschil is met klassieke antivirussoftware? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Wat is EDR?
EDR staat voor Endpoint Detection and Response. Het is dus software die malware en andere verdachte zaken (bv. hacking) op de endpoints van je bedrijf detecteert en onschadelijk maakt.
Die eindpunten zijn àlle apparaten die vanop afstand verbinding kunnen maken met je bedrijfsnetwerk – denk aan laptops, pc’s, smartphones, servers, … Deze worden niet beschermd door de firewall van je bedrijf en zijn daarom extra kwetsbaar voor cyberdreigingen.
EDR vs. antivirus: wat is het verschil?
Tot zover lijkt EDR dus sterk op klassieke antivirussoftware: beide beschermen je toestellen tegen ransom– en andere malware. Het verschil zit hem vooral in hóé ze dit doen.
Antivirus werkt (hoofdzakelijk) op basis van een soort lijstje met gekende virussen en bedreigingen. De software scant je toestellen op de aanwezigheid van deze bedreigingen en lost ze vervolgens op. Dat werkt goed zolang het lijstje up-to-date is. Maar in een wereld waarin de hoeveelheid cyberdreigingen elke dag groeit, is dat haast onmogelijk.
De oplossing? EDR! Dit type software werkt namelijk niet op basis van een lijstje, maar detecteert ongewoon en dus verdacht gedrag. Dit gedrag wordt onmiddelijk geblokkeerd en onderzocht. Gaat het effectief om een cyberdreiging? Dan worden gepaste maatregelen genomen.
De voordelen van EDR
Doordat EDR ongewenst gedrag opspoort, helpt het niet alleen tegen malware, maar ook tegen andere dreigingen zoals aanvallen van hackers – een belangrijk voordeel ten opzichte van antivirussoftware.
Daarnaast is EDR sneller, waardoor het vaker schadelijke gevolgen van een cyberaanval kan voorkomen. Bovendien is het een zelflerend systeem. Maak je een keer een bepaald soort dreiging mee? Dan zal de software volgende keer nóg sneller reageren.
Welke opties biedt Consultrix?
Consultrix biedt zowel EDR als klassieke antivirussoftware aan. Want hoewel EDR een betere bescherming biedt, is het duurder en niet altijd noodzakelijk wanneer er al een goede firewall is.
Ten slotte bieden we ook bijkomende beveiliging voor je Office 365 e-mail aan. Mailboxen zijn immers dé zwakke plek in de meeste bedrijfsnetwerken. Voor sommige bedrijven is extra security dan ook aan te raden om hun netwerk veilig te houden.
Wil jij veilige IT?
Wil jij betere cyber security voor je bedrijf? Bij Consultrix kijken we altijd naar jouw specifieke situatie en werken we altijd een oplossing op maat uit. Interesse? Neem gerust contact met ons op. Tot binnenkort!