Wat is een firewall en wat is het verschil met antivirussoftware?

Een firewall is soft- of hardware die je IT-netwerk beschermt – dat hoeven we je vast niet meer uit te leggen.

 

Maar wat is een firewall nu precies, hoe en waartegen beschermt hij je bedrijf en wat is het verschil tussen een firewall en antivirussoftware? Je ontdekt het hier!

Wat is een firewall?

Een firewall is een beveiligingssysteem dat tussen je private netwerk en netwerken van buitenaf geplaatst wordt.

 

Dat private netwerk kan bestaan uit 1 computer, maar ook uit het volledige netwerk van je bedrijf. Het voornaamste externe netwerk waartegen je firewall je beschermt is het internet.

 

Al het internet-, mail- en ander verkeer dat je interne netwerk in of uit wil, wordt gecontroleerd door je firewall.

 

Op basis van een set regels bepaalt je firewall welk verkeer wordt doorgelaten en welk verkeer wordt geblokkeerd.

 

Op die manier beschermt je firewall je IT-netwerk tegen malware, maar ook tegen hackers die je netwerk willen binnendringen en andere soorten aanvallen.

Wat is het verschil tussen een firewall en antivirussoftware?

Zoals gezegd beschermt een firewall je netwerk op basis van een set regels waarmee hij in- en uitgaand verkeer monitort en indien nodig blokkeert.

 

De bescherming van een firewall kan echter nooit volledig zijn, omdat bepaalde soorten verkeer nu eenmaal moeten worden doorgelaten – denk maar aan e-mails.

 

Dat betekent dus dat e-mails met malware makkelijk je netwerk binnenkomen. Daarnaast beschermt een firewall je netwerk bijvoorbeeld ook niet tegen geïnfecteerde bestanden op een usb-stick.

 

Daarom heb je naast een firewall ook een antivirus nodig voor de bescherming van je netwerk. Je antivirussoftware jaagt immers actief op virussen, spyware en andere soorten malware in je IT-netwerk.

 

Vindt je antivirussoftware geïnfecteerde bestanden in je netwerk? Dan zal hij die proberen herstellen. Lukt dat niet, dan worden de bestanden in quarantaine geplaatst of verwijderd.

Managed firewall

Je leest het: een goede beveiliging van je bedrijfsnetwerk bestaat minimaal uit een firewall én antivirussoftware.

 

Wil je je geen zorgen meer maken over de veiligheid van je IT-netwerk? Dan zijn de managed firewall en managed antivirus van Consultrix de ideale oplossing.

 

Wij installeren jouw firewall en antivirus en houden ze te allen tijde up-to-date, jij verspilt geen tijd meer aan je IT en kan je volledig focussen op je bedrijf.

 

Meer weten? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We staan te popelen om je te helpen!

Wil je betrouwbare IT?

Vul hieronder je gegevens in. We nemen meteen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.