Back-ups maken voor je bedrijf: let jij op deze 4 zaken?

backups maken voor je bedrijf - Consultrix - FI

Back-ups maken voor je bedrijf: let jij op deze 4 zaken?

Zelfs het kleinste bedrijf houdt vandaag de dag heel wat digitale data bij, denk maar aan facturen, documenten, persoonsgegevens van klanten of medewerkers, … Al deze informatie wordt digitaal opgeslagen en dat heeft natuurlijk grote voordelen.

Zo moet je niet in een groot papieren doolhof gaan zoeken naar dat éne document en heb je dus ook geen grote opslagruimte meer nodig voor dat enorme papieren archief.

Maar er zijn helaas ook nadelen aan digitale data. Het belangrijkste? Het risico om je gegevens kwijt te raken. Net daarom moet je back-ups maken voor je bedrijf.

Dataverlies kan ontstaan op verschillende manieren: een menselijke fout van een van je medewerkers, diefstal of brand, virussen of hacking, …

Back-ups maken verkleint natuurlijk niet de kans dat er iets misgaat, maar het is wel de beste manier om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft.

Wil je goede back-ups maken voor je bedrijf? Let dan steeds op deze vier zaken.

Goede back-ups maken: 4 zaken waar je bedrijf op moet letten

1. Goede back-ups maken: configureer je back-ups

Een back-up maken voor je bedrijf betekent niet hetzelfde als een kopietje van je bestanden nemen.

Een professionele back-up neemt niet alleen automatisch kopieën van de juiste bestanden, maar zorgt er ook voor dat die makkelijk teruggeplaatst kunnen worden wanneer dat nodig is.

Maar let op: je moet je back-up natuurlijk wel op voorhand goed configureren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je vastlegt welke mappen en bestanden precies moeten worden weggeschreven en hoe vaak en wanneer dat gebeurt.

Ook als er iets verandert in de IT van je bedrijf, bijvoorbeeld het installeren van nieuwe software, moet de configuratie van je back-up aangepast worden, zodat nieuwe mappen worden opgenomen in de back-up.

2. Goede back-ups maken: controleer je back-ups

Een goede back-up-oplossing stelt ook rapporten op over hoe je back-up verlopen is. Zo’n back-up-rapport geeft je heel wat informatie over je back-ups en helpt je om eventuele problemen op te sporen.

Veel mensen denken er echter niet aan om die rapporten ook regelmatig te bekijken. Wil je goede back-ups maken voor je bedrijf? Neem dan dagelijks je back-up-rapporten door. Enkel zo kan je problemen in je back-ups opsporen en oplossen voor het te laat is.

Voer ook van tijd tot tijd een proefrestore uit. Bij zo’n proefrestore plaats je je mappen en bestanden terug, net zoals je zou doen wanneer er zich een probleem voordoet.

Op die manier kan je nagaan of je files en gegevens correct worden teruggeplaatst en bijsturen waar nodig.

3. Goede back-ups maken: kies je voor lokaal, offline of managed?

Back-ups maken kan op verschillende manieren. Zo kan je lokaal back-ups maken op NAS (network-attached storage, een soort van kleine server) of een server die bij jou op kantoor staat of online back-ups maken in de cloud of op een server op een andere locatie.

Elke methode heeft eigen voordelen. Zo kan je bij een lokale back-up je data snel terugplaatsen als er zich een probleem voordoet. Een online back-up is dan weer bereikbaar vanop elk toestel met een internetverbinding, waar je je ook bevindt.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Er is echter ook een derde methode: de managed back-up. Het principe is erg simpel: je betaalt een vast maandbedrag en je IT-partner doet de rest. Bij Consultrix ben je bovendien dubbel beschermd: onze managed back-up gebeurt steeds online én lokaal.

Meer weten? Hier vind je meer informatie over de verschillende manieren om back-ups te maken voor je bedrijf.

4. Goede back-ups maken: wie is verantwoordelijk?

Ook al installeert je IT-provider de hard- en/of software die je gebruikt, goede back-ups maken blijft de verantwoordelijkheid van je bedrijf.

En dat is erg belangrijk want verdwenen files tover je niet zomaar even terug. Denk dus goed na over de manier waarop je back-ups neemt en met welke IT-partner je in zee gaat.

Bij Consultrix doen we altijd ons uiterste best, welke methode je ook kiest. Ga je voor een lokale back-up, dan werken we steeds met NAS met minstens 2 gespiegelde schijven – raakt de ene schijf defect, dan kan je steeds terugvallen op de andere.

Bij een managed back-up monitoren we je NAS zodat we het meteen weten als 1 van je schijven stuk gaat. Bovendien voorzien we een lokale én een online back-up voor een dubbele bescherming. Ook je online back-up wordt dan gemonitord.

Je betaalt een vaste prijs per maand, die meegroeit en -krimpt met de hoeveelheid data in je bedrijf.

Wil je enkel een online back-up? Ook dat kan bij Consultrix. In dat geval verzekeren we je data. En ook hier is het groeien en krimpen van je bedrijf geen probleem.

Back-ups maken op maat van je bedrijf

We hopen dat onze tips je helpen om goede back-ups te maken voor je bedrijf. Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie over wat de beste manier is om back-ups te maken voor je bedrijf?

Contacteer ons gerust. We helpen je met veel plezier!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.