5 redenen waarom bedrijven de cloud verlaten

Waarom cloud verlaten - Consultrix

5 redenen waarom bedrijven de cloud verlaten

De zomer is de ideale periode om de IT van je bedrijf onder de loep te nemen en vooruit te blikken op volgend jaar. Consultrix helpt je maar al te graag bij het nemen van de juiste beslissingen.

Daarom gaan we 4 weken lang dieper in op de cloud en wat die kan betekenen voor jouw bedrijf. We hadden het al over de keuze tussen on-premise of in de cloud werken, waar je op moet letten als je kiest voor een eigen server en hoe je de beste cloudoplossing kiest.

We sluiten af met 5 redenen waarom bedrijven de cloud verlaten en opnieuw kiezen voor een eigen server.

De cloud wordt vaak voorgesteld als de beste oplossing voor de IT van bedrijven. Werken in de cloud heeft dan ook interessante voordelen voor veel bedrijven.

Toch kiezen steeds meer bedrijven ervoor om de cloud te verlaten en terug te keren naar een on-premise server. En daar hebben ze vaak goede redenen voor!

Hieronder ontdek je waarom bedrijven de cloud verlaten en of ook jouw bedrijf weer van zijn wolk moet komen.

5 redenen waarom bedrijven de cloud verlaten

1. Een slechte performantie

De cloud werkt vaak probleemloos voor het uploaden, downloaden of bewerken van (relatief) kleine hoeveelheden data.

Maar als je gebruik maakt van zware bestanden en toepassingen, bijvoorbeeld software voor (grafisch) design, dan gaat alles plots een heel stuk trager. Dat wordt al snel erg frustrerend!

Als je bedrijf in de cloud werkt, dan heb je enkel toegang tot je bestanden via het internet. Je up- en downloadsnelheid wordt dus bepaald door de snelheid van je internetverbinding.

Bedrijven die werken met grote bestanden beslissen daarom steeds vaker om de cloud te verlaten en kiezen opnieuw voor een eigen server. Zo krijgen ze meer controle over de snelheid waarmee ze kunnen werken.

2. De IT-eisen zijn veranderd

Je kan nog zo je best doen om een correcte inschatting te maken van de toekomst van je bedrijf, soms lopen de zaken gewoon niet helemaal zoals verwacht.

Bedrijven die de cloud verlaten doen dat dan ook vaak omdat hun eisen op IT-vlak veranderd zijn – de cloud was misschien de beste oplossing, maar is dat nu niet meer.

Er zijn tal van zaken die kunnen veranderen waardoor het slim is om de IT van je bedrijf te herbekijken. Denk maar aan de beslissing om met nieuwe, zware software te gaan werken.

Maar ook voor een bedrijf dat een sterke groei kent en dus veel meer mensen toegang moet geven tot bestanden en applicaties, kan het interessanter worden om terug over te schakelen naar een eigen server of datacenter.

Waarom? Wel…

Meer weten?

Wil je meer weten over werken in de cloud vs op je eigen server en een slimme keuze maken voor je bedrijf? Download dan nu ons handig e-book en lees er alles over!

3. De kosten lopen op

Een belangrijk voordeel van de cloud is zijn schaalbaarheid: je kan vaak makkelijk en snel het aantal gebruikers in je cloud aanpassen.

Dat maakt van de cloud in principe een prima oplossing voor groeiende bedrijven. Hoe komt het dan dat bedrijven die sterk groeien soms toch de cloud verlaten?

Simpel: de kosten voor de cloud lopen vaak snel op, want voor een cloudoplossing betaal je doorgaans een prijs per persoon.

Bij een server doe je initieel een grote investering en betaal je periodiek voor onderhoud, maar de kosten stijgen niet exponentieel met het aantal werknemers.

Vanaf een bepaald aantal medewerkers wordt het dus vaak financieel interessanter om de cloud te verlaten.

4. De cloud is niet voldoende betrouwbaar

Hoewel de cloud doorgaans een betrouwbare oplossing is, bestaat er steeds een risico op dataverlies of tijdelijke onbeschikbaarheid van bestanden en software.

Of die risico’s groter zijn bij de cloud dan in een eigen datacenter, is een moeilijke vraag – ook in je eigen datacenter kan er immers wel eens iets misgaan.

Maar dat datacenter heb je op zijn minst zelf onder controle, wat bij de cloud – zeker bij een publieke cloud – nooit het geval is.

Slechte ervaringen op dit vlak zorgen er dan ook vaak voor dat bedrijven terugkomen op hun beslissing en de cloud verlaten.

5. Nieuw management

Ook al is de performantie niet perfect of lopen de kosten op de duur wat hoger op dan verwacht, mensen zijn gewoontedieren en houden vaak vast aan wat ze al kennen.

Een nieuw management kan daar verandering in brengen. Als er nieuwe mensen aan het roer komen, zullen die immers vaak met een kritische bril naar de huidige gang van zaken kijken.

Op die manier kan een nieuw management een nieuwe impuls geven aan de IT van je bedrijf. Zijn er goede redenen om de cloud te verlaten? Dan is de kans groter dat dat ook effectief gebeurt als er nieuwe mensen aan het roer staan.

Consultrix: je partner voor de cloud én een eigen server

Er zijn goede redenen om de cloud te verlaten, maar ook goede redenen om op je wolk te blijven zitten.

Of je nu de cloud wil verlaten of niet, Consultrix is dé vertrouwde partner voor de IT van je bedrijf.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft jouw bedrijf onze hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We staan voor je klaar met raad en daad!

Geen reactie's

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.