Private cloud, public cloud en hybrid cloud: wat is het verschil?

Werken in de cloud heeft heel wat voordelen voor je bedrijf en is een veilig alternatief voor werken met lokale hard- en software.

 

Zeg echter niet zomaar ‘cloud’ tegen elke cloudoplossing voor je bedrijf. Er zijn immers 3 verschillende types: een private cloud, een public cloud en een hybrid cloud.

 

Hieronder lees je wat een hybrid, public en private cloud precies zijn en wat hun belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Private cloud

Wat is private cloud?

Een private cloud is enkel toegankelijk voor jouw bedrijf. Je deelt een private cloud dus nooit met andere bedrijven.

 

Dit wil echter niet zeggen dat de fysieke servers waarop je private cloud draait ook bij jou op kantoor moeten staan. De server van je private cloud kan immers ook op een externe locatie staan, bijvoorbeeld in het datacenter van je IT-partner.

 

Belangrijk is wel dat de IT-infrastructuur en het netwerk voor je private cloud volledig privé zijn en niet gebruikt kunnen worden door andere bedrijven en organisaties.

De voor- en nadelen van een private cloud

Als je een private cloud gebruikt, heb je de volledige controle over alle aspecten van de cloudomgeving. Je kan dus een omgeving (laten) bouwen op maat van je bedrijf.

 

Omdat je private cloud niet door anderen gebruikt kan worden, heb je ook de volledige controle over de veiligheid van je cloudomgeving.

 

Daar staat dan weer tegenover dat de initiële investering in een private cloud redelijk hoog ligt. En de hardware waarop je private cloud draait moet natuurlijk ook onderhouden worden.

 

Bovendien ben je op lange termijn minder flexibel, omdat de capaciteit van je server beperkt is en dus niet meeschaalt met je bedrijf.

Public cloud

Wat is public cloud?

Een public cloud is de cloud zoals de meeste mensen die kennen: een publieke cloud waar iedereen toegang toe kan krijgen – denk maar aan cloudtoepassingen zoals Office 365.

 

Je betaalt meestal een vaste kost per maand en per gebruiker voor toegang tot een publieke cloudtoepassing.

De voor- en nadelen van een public cloud

Een public cloud draait altijd op een publieke server – je hoeft dus zelf niet te investeren in een eigen server voor je cloudtoepassingen.

 

Bovendien kan je makkelijk extra abonnementen afsluiten voor publieke cloudtoepassingen – je cloud services groeien dus mee met je bedrijf.

 

Een belangrijk nadeel is dat de abonnementskost snel oploopt, zeker voor bedrijven met veel werknemers. Daarnaast is het vaak moeilijk om grote hoeveelheden data tegelijk te uploaden of downloaden naar of van een publieke cloud.

 

Ten slotte moet je oppassen als je bedrijf gevoelige gegevens verwerkt of moet voldoen aan strikte veiligheidsnormen.

 

Het is immers meestal niet mogelijk om IT-security op maat van je bedrijf toe te passen in een publieke cloudomgeving. Let er verder op dat je cloud provider voldoet aan de GDPR.

Hybrid cloud

Wat is hybrid cloud?

De hybrid cloud is een mengvorm van een public en private cloud. Dat betekent dat je in sommige situaties gebruik maakt van de ene soort cloud en in andere situaties van de andere.

 

Zo kan je bijvoorbeeld de toegang tot gevoelige informatie steeds laten verlopen via de private cloud van je bedrijf en voor minder gevoelige zaken de rekenkracht van een publieke cloud inzetten.

De voor- en nadelen van een hybrid cloud

Met een hybrid cloud combineer je de voordelen van public en private clouds en vermijd je ook enkele van de nadelen van beide systemen.

 

Is het dan de ideale oplossing? Dat nu ook weer niet! Ook een hybride cloud heeft immers enkele nadelen. Een hybrid cloud is bijvoorbeeld vaak technisch ingewikkelder dan een public of private cloud.

 

Daarnaast is een hybrid cloud vaak een dure oplossing, die ook nog eens een hoge initiële investering vraagt als je voor het private deel een eigen server op je kantoor verkiest.

Conclusie

Welke cloudoplossing de beste is voor je bedrijf, hangt af van verschillende factoren. Zo is de grootte van je bedrijf belangrijk voor je keuze, maar bijvoorbeeld ook de nood aan op maat ontwikkelde toepassingen.

 

Kan jij wel wat hulp gebruiken om de beste keuze te maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Consultrix vindt gegarandeerd een passende oplossing voor jouw bedrijf.

Wil je betrouwbare IT?

Vul hieronder je gegevens in. We nemen meteen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.