On-premise server voor je bedrijf: waar moet je op letten?

On-premise server - Consultrix

On-premise server voor je bedrijf: waar moet je op letten?

De zomer is de ideale periode om de IT van je bedrijf onder de loep te nemen en vooruit te blikken op volgend jaar. Consultrix helpt je maar al te graag bij het nemen van de juiste beslissingen.

Daarom gaan we 4 weken lang dieper in op de cloud en wat die kan betekenen voor jouw bedrijf. Vorige week hielpen we je kiezen tussen werken in de cloud of on-premise, deze week lees je waarop je moet letten bij een on-premise server voor je bedrijf.

Hoewel werken in de cloud interessante voordelen heeft, blijft ook werken met een on-premise server een interessante keuze voor heel wat bedrijven.

Hieronder ontdek je waar je op moet letten als je kiest voor een on-premise server of een eigen server bij jouw op kantoor.

Maar voor we van start gaan, herhalen we nog even wat zo’n on-premise server precies is. Klaar? Lezen maar!

Wat is een on-premise server?

Een on-premise server is een server die in het gebouw van je bedrijf staat en enkel door jouw bedrijf gebruikt wordt.

In principe kan je een on-premise server inschakelen voor een private cloudomgeving. Maar meestal wordt zo’n bedrijfsserver gebruikt om bestanden te bewaren en software beschikbaar te maken voor medewerkers die rechtstreeks verbonden zijn met de server.

Je collega’s krijgen dus enkel toegang tot de server als ze op kantoor zijn en kunnen geen bestanden of software openen via internet – tenzij je ook toegang voorziet via VPN of RDP.

Waar moet je op letten als je kiest voor een on-premise server voor je bedrijf?

1. De schaalbaarheid van je on-premise server

Een on-premise server heeft enkele harde schijven, een werkgeheugen en een processor met een beperkte capaciteit. Het is bovendien vaak niet zo evident om deze onderdelen uit te breiden.

Dat is op zich geen probleem als het aantal medewerkers en de benodigde opslagruimte redelijk stabiel blijven. Maar als je bedrijf sterk gaat groeien, dan zal je on-premise server snel te beperkt worden.

Zo kan de opslagruimte van je server op termijn bijvoorbeeld te klein worden of kan er een tekort aan RAM- of CPU-kracht ontstaan.

Maak dus bij het plaatsen van een nieuwe bedrijfsserver een goede inschatting van hoe sterk je bedrijf in de nabije toekomst zal groeien en voorzie je server daarop. Maar overdrijf ook niet, want onnodige servercapaciteit kost geld.

Kies daarnaast ook voor hardware die het zo makkelijk mogelijk maakt om je on-premise server later alsnog uit te breiden. Op die manier ben je optimaal voorbereid, wat er ook gebeurt.

2. Het onderhoud van je on-premise server

Als je kiest voor een on-premise server, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van die server. Als je brokken en downtime wil vermijden, dan neem je dat maar beter serieus.

Allereerst is het belangrijk om je bedrijfsserver proactief te monitoren. Enkel zo kan je problemen ontdekken en oplossen nog voor de gevolgen zichtbaar worden.

Daarnaast is ook preventief onderhoud van je on-premise server noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van updates en patches.

Gaat er toch eens iets mis? Dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je het probleem zo snel mogelijk oplost. Want (down)time is money!

Extra tip: Heeft je bedrijf niemand in dienst om deze taken tot een goed einde te brengen? Schakel dan een goede IT-partner in zodat jij je kan focussen op je core business.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken in de cloud vs op je eigen server en een slimme keuze maken voor je bedrijf? Download dan nu ons handig e-book en lees er alles over!

3. De veiligheid van je on-premise server

Net zoals je moet zorgen voor het onderhoud van je on-premise server, moet je ook instaan voor de veiligheid ervan – zeker in tijden van GDPR.

Ook al zijn de laptops en computers in je netwerk beschermd, toch heeft ook je bedrijfsserver zelf een goede antivirus en firewall nodig.

Daarnaast is ook een goede back-up noodzakelijk. Ideaal is dat een dubbele back-up: on site voor snelle restores én in een extern datacenter indien er grotere problemen zouden opduiken.

Maar er is meer. Want veiligheid gaat ook over fysieke veiligheid. Je moet je on-premise server met andere woorden beschermen tegen diefstal, brand en andere rampen.

4. De indirecte kosten van je on-premise server

Behalve de investering in de hardware zorgt een on-premise server ook voor een aantal indirecte kosten.

Zo neemt een server heel wat ruimte in, die je ook nog eens moet beveiligen tegen brand en diefstal. Dat heeft op zijn beurt weer een invloed op je inboedelverzekering.

Daarnaast moet je mogelijk ook koeling voorzien en verbruikt je on-premise server heel wat elektriciteit.

Maar ook onderhoud en IT-beveiliging van je server brengen kosten met zich mee. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Zorg dan voor een realistische inschatting van de total cost of ownership.

5. De garantie op je on-premise server

Last but not least: ook de garantie die je krijgt op je hardware is erg belangrijk. Een on-premise server is immers een grote investering die je niet graag in het water ziet vallen.

In het ideale geval krijg je een garantie die even lang is als de afschrijvingstermijn voor je boekhouding.

Ga dus in zee met een IT-partner die je een voldoende lange garantie geeft op de hardware van je bedrijfsserver. Consultrix biedt bijvoorbeeld 5 jaar garantie op je on-premise server via een ‘Care Pack’.

Consultrix: jouw garantie op de perfecte on-premise server

Consultrix heeft een jarenlange ervaring in het plaatsen en onderhouden van on-premise servers en andere hardware. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een goede IT-partner?

Contacteer ons dan gerust! We bezorgen je met veel plezier meer informatie of een vrijblijvende offerte op maat van je bedrijf.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.