Hoe kun je een virus herkennen op je computer?

Consultrix - hoe een virus herkennen

Hoe kun je een virus herkennen op je computer?

Computervirussen en andere soorten malware kunnen ernstige schade toebrengen aan het IT-netwerk van je bedrijf: ze kunnen je toestellen onbruikbaar maken, je wachtwoorden stelen, je bombarderen met reclame, …

Is het netwerk van je bedrijf of 1 van je toestellen geïnfecteerd? Dan kun je best zo snel mogelijk handelen om verdere schade en verspreiding te voorkomen.

Maar om dat te doen, moet je natuurlijk eerst het virus herkennen. Want als je niet weet dat je een probleem hebt, kun je het niet oplossen.

Hieronder ontdek je 7 problemen die kunnen wijzen op een malware-besmetting.

Hoe kun je een virus herkennen? 7 problemen die wijzen op een computervirus

1. Een virus herkennen: lange laadtijden

Soms kun je een virus herkennen aan lange laadtijden. Al wil een trage computer natuurlijk niet per definitie zeggen dat je een computervirus hebt.

Je moet vooral opletten als het probleem zich plots voordoet: start je computer plots veel trager op en/of duurt het veel langer om een programma of website te laden? Dan is er misschien meer aan de hand.

Ga na of je computer voldoende RAM heeft voor de programma’s die je gebruikt en of er nog voldoende vrije ruimte is op je harde schijf.

Is dat het geval? Dan heeft je computer mogelijk een virus.

2. Een virus herkennen: crashes en fouten

Crasht je pc plots vaak of krijg je vaak foutmeldingen? Ook daaraan kan je soms een virus herkennen.

Een computervirus kan bijvoorbeeld je harde schijf beschadigen, waardoor belangrijke systeembestanden worden verwijderd.

Het resultaat? Je computer en/of programma’s werken niet naar behoren.

3. Een virus herkennen: geen opslagruimte

Ook een gebrek aan opslagruimte kan op een virus wijzen. Heb je plots geen vrije ruimte meer op je harde schijf? Dan is er misschien meer aan de hand.

Controleer of er vreemde bestanden op je schijf staan en of er software geïnstalleerd werd die je niet kent.

Kijk meteen ook na of er zeker geen belangrijke files ontbreken. Een computervirus kan immers ook bestanden verwijderen.

4. Een virus herkennen: antivirussoftware werkt niet

Slimme malware probeert zichzelf soms actief te verdedigen door programma’s uit te schakelen die gebruikt kunnen worden om problemen op te sporen.

Werkt je antivirussoftware of task manager niet meer of kan je geen beveiligingssoftware installeren? Ook dat kan wijzen op een computervirus.

5. Een virus herkennen: vervelende pop-ups

Soms zijn pop-ups een relatief onschuldige vorm van reclame. Maar deze vervelende extra venstertjes kunnen ook een teken zijn dat je computer besmet is met een virus.

Je kunt zo’n virus herkennen aan het onverwachte karakter van de pop-ups en aan hoe vaak je ze te zien krijgt.

Krijg je plots veel vaker pop-ups te zien dan vroeger, ook als je websites bezoekt waar je ze niet zou verwachten of als je niet aan het surfen bent? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een computervirus.

Maar ook als pop-ups niet veroorzaakt worden door een computervirus, klik je er beter niet op. Pop-ups worden namelijk vaak gebruikt om malware te verspreiden.

6. Een virus herkennen: vreemde e-mails of socialemediaberichten

Ontvangen je vrienden en kennissen rare e-mails of Facebookberichten van je met een bijlage of een link? Dan probeert een virus zich te verspreiden via jouw accounts.

Verander in ieder geval de wachtwoorden van je accounts, maar controleer ook je computer op malware.

De kans bestaat immers dat iemand je wachtwoorden heeft gestolen door middel van spyware.

7. Een virus herkennen: ander vreemd gedrag

Hierboven vind je enkele vaak voorkomende problemen waaraan je een virus kunt herkennen. Maar er zijn nog tal van andere zaken die kunnen wijzen op een computervirus.

Bestanden die uit zichzelf geopend worden, je computer die niet reageert als je ergens op klikt, de startpagina van je browser die plots veranderd is, … Al deze dingen kunnen het gevolg zijn van een virus.

Onthoud dus altijd: als er plots en onverwacht iets vreemd gebeurt op je pc, dan bestaat de kans dat hij besmet is met een computervirus.

Computervirus: beter voorkomen dan genezen

De tips hierboven kunnen je helpen om makkelijker een virus te herkennen. Denk je dat je computer besmet is? Installeer dan antivirus-software om de infectie te verwijderen.

Onthoud wel dat het altijd beter is om te voorkomen dan te genezen. De beste bescherming tegen malware? Combineer een managed firewall met een managed antivirus.

Je IT-provider zorgt er dan voor dat je firewall en antivirus-software steeds up-to-date zijn en gemonitord worden. Jij hoeft je dus geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je bedrijfsnetwerk.

Meer weten? Aarzel dan niet om ons te contacteren!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.