Goede wachtwoorden maken: 7 nuttige tips voor je bedrijf

Goede wachtwoorden - Consultrix

Goede wachtwoorden maken: 7 nuttige tips voor je bedrijf

Goede wachtwoorden zijn onontbeerlijk. Je beschermt er immers je e-mails, betalingsgegevens en heel wat andere belangrijke informatie mee.

Maar wat maakt van een wachtwoord nu precies een goed wachtwoord? Ontdek hieronder enkele nuttige tips voor goede wachtwoorden!

1. Goede wachtwoorden liggen niet voor de hand

Toegegeven: wachtwoorden zoals ‘123456’ of je trouwdatum zijn makkelijk om te onthouden. Maar het zijn verre van goede wachtwoorden. Ze laten zich immers veel te makkelijk raden.

Ook bekende spreekwoorden of zinnen laat je beter links liggen. Kies liever iets dat minder voor de hand ligt. Een willekeurige opeenvolging van karakters is ideaal, maar je moet het natuurlijk wel kunnen onthouden.

2. Goede wachtwoorden bestaan uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens

Voor goede wachtwoorden gebruik je best niet alleen kleine letters. Want als je ook hoofdletters, cijfers en andere tekens of symbolen gebruikt, zijn er veel meer combinaties mogelijk.

Speciale tekens kunnen uitroeptekens of vraagtekens zijn, maar ook andere tekens en symbolen die je op je toetsenbord terugvindt, zoals dollartekens, sterretjes en streepjes.

Goede wachtwoorden zijn dus ook creatief, al moet je soms ook een aantal keer proberen. Je kan immers niet altijd álle tekens gebruiken.

3. Goede wachtwoorden zijn lange wachtwoorden

Meer is altijd beter – of toch wat wachtwoorden betreft. Goede wachtwoorden bestaan dus uit zoveel mogelijk tekens. Ga nooit voor minder dan 12 tekens, maar ga gerust voor meer.

Een bekende tip is om je wachtwoord te vervangen door een wachtzin. Maar onthoud ook dan steeds de vorige tips: kies een zin die niet voor de hand ligt en gebruik verschillende soorten tekens.

Een goed alternatief? Neem een lange zin die je goed kan onthouden – bijvoorbeeld een zin uit je favoriete liedje – en neem van elk woord de eerste letter.

Als je dan ook nog eens afwisselt tussen hoofd- en kleine letters, cijfers en andere tekens, maak je zonder moeite sterke wachtwoorden.

“Pump up the jam, pump it up, while your feet are stompin’” wordt dan bijvoorbeeld ‘PuTj?P1UwYfA5!’.

4. Goede wachtwoorden zijn afwisselende wachtwoorden

1 goed wachtwoord is goed, 2 goede wachtwoorden zijn beter. Je gebruikt dan ook best verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen en websites.

Gebruik je altijd hetzelfde wachtwoord? Dan geef je hackers een cadeautje. Want kraken ze 1 account, dan kunnen ze ineens ook aan alle andere gegevens.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vind je het te moeilijk om voor alle sites en toepassingen verschillende sterke wachtwoorden te verzinnen? Doe het dan op zijn minst voor de belangrijkste: je e-mail, je sociale media en alle accounts waaraan betalingsgegevens gekoppeld zijn.

5. Goede wachtwoorden veranderen regelmatig

Wil je écht de beste leerling van de klas worden? Verander dan regelmatig de wachtwoorden van je accounts – zeker van de belangrijke.

Moet je elke week veranderen? Natuurlijk niet. Maar doe het voor je professionele accounts wel minstens een paar keer per jaar.

6. Bescherm je accounts dubbel met tweestapsverificatie

Bij 2 factor authentication of tweestapsverificatie combineer je je goede wachtwoorden met een tweede controle. Die tweede controle is niet zomaar een tweede wachtwoord, maar is gebonden aan jou als persoon.

Meestal krijg je een code toegestuurd op je smartphone, die elke keer verandert. Zo’n code is dus erg moeilijk te kraken, want ze wordt pas gegenereerd op het moment dat je wil inloggen. Een andere mogelijkheid is je vingerafdruk gebruiken.

Gebruik je software of apps die de mogelijkheid bieden om tweestapsverificatie te gebruiken? Doe dat dan. Het is misschien wel de beste bescherming die zo meteen beschikbaar is.

7. Onthoud je goede wachtwoorden met een password manager

Verschillende wachtwoorden voor elk account, regelmatig je wachtwoorden veranderen, … Het zorgt voor goede wachtwoorden maar maakt het ook moeilijk om ze te onthouden, zeker als je veel verschillende accounts hebt.

Gelukkig bestaan er vandaag de dag apps en software om dat probleem te verhelpen. Een password manager is een soort digitale kluis waarin je al je verschillende wachtwoorden verzamelt.

Al je gegevens worden beschermd met een ander wachtwoord en toch hoef je nog maar 1 wachtwoord onthouden: dat van de password manager.

De password manager is zo ook een ideale oplossing voor professionele accounts die je deelt met collega’s. Je kan hen immers toegang geven tot een bepaalde account zonder dat ze het wachtwoord kunnen zien.

Lastpass en 1Password zijn maar enkele van de verschillende password managers op de markt.

Let wel op: kies ook voor je password manager voor tweestapsverificatie.

Conclusie

Goede wachtwoorden: ze kosten je een beetje moeite en een beetje tijd, maar vormen de beste beveiliging voor je gegevens.

Gelukkig maakt een password manager het een stuk makkelijker om je goede wachtwoorden te onthouden. Tweestapsverificatie geeft je bovendien de mogelijkheid om een extra controle toe te voegen.

Heb je nog andere vragen over de IT van je bedrijf? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Tot binnenkort!

Geen reactie's

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.