Zó werkt je IT-netwerk: wat is een router?

Zó werkt je IT-netwerk: wat is een router?

Het IT-netwerk van je bedrijf: wat is een router?

Bij Consultrix zorgen we ervoor dat je IT altijd vlot werkt. Zo kan jij je focussen op je core business. Toch kan het handig zijn om een aantal basisbegrippen te kennen. Daarom vertellen we je vandaag meer over de router.

Wat is een router precies, hoe werkt hij en welke verschillende soorten routers bestaan er voor je bedrijf? Je ontdekt het hieronder!

Wat is een router?

Een router verbindt verschillende IT-netwerken, zodat ze vlot met elkaar kunnen communiceren. Het toestel zorgt ervoor dat informatie die verzonden wordt in het ene netwerk, op de juiste plaats aankomt in het andere, en dat op de meest efficiënte manier.

Zo’n netwerk kan je bedrijfsnetwerk zijn, maar ook het internet of een externe server. Kortom, een router zorgt ervoor dat je vlot kunt surfen of bestanden van je bedrijfsserver kunt downloaden.

Hoe werkt een router?

Een router verzendt pakketjes data van het ene netwerk naar het andere op basis van een IP-adres. Uit een routing tabel (een lijst met alle mogelijke paden in een netwerk) wordt de meest efficiënte route naar de bestemming gekozen – vandaar de naam van het toestel.

Als je bijvoorbeeld een bestand van een externe server downloadt, dan stuurt je computer eerst informatie over het bestand naar de router van je bedrijfsnetwerk. Die stuurt de informatie naar de router van het netwerk van de externe server, die vervolgens de juiste file zoekt. Ten slotte stuurt de router van het servernetwerk het bestand via de router van je bedrijf naar je computer.

Verschillende soorten routers

Er bestaan verschillende soorten routers. Hieronder noemen we de meest voorkomende.

Wired vs. wireless

Als je medewerkers via wifi willen surfen op het internet, kun je een ‘wireless’ of draadloze router installeren. Zo’n draadloos apparaat is een stuk gebruiksvriendelijker dan al je apparaten met een kabel verbinden aan een klassieke ‘wired’ router, maar heeft ook nadelen. Zo is een wifi-verbinding minder stabiel en kan een draadloze router makkelijker gehackt worden. Goede IT-security is daarom erg belangrijk!

Combinatietoestellen

Voor toegang tot het internet heb je niet alleen een router, maar ook een modem nodig. Daarom worden de functies van een router en een modem vaak gecombineerd in 1 toestel, dat geleverd wordt door je internetprovider. Daarnaast kan ook een hardware firewall de functie van een router uitvoeren.

Voor- en nadelen van een router

Een goed ingestelde router zorgt voor een snelle toegang tot het internet, je externe server en andere netwerken. Het is dan ook een onmisbaar toestel voor je bedrijf. Maar het is ook potentieel een zwakke plek. Want als je een probleem krijgt met je router, hebben je medewerkers plots geen toegang meer tot deze netwerken.

Bovendien brengt een draadloze router mogelijk extra veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is dan ook cruciaal om je router op een goede manier te installeren in je netwerk en de nodige securitymaatregelen te nemen.

Hou er ten slotte ook rekening mee dat een router van je internetprovider mogelijk een klein bereik, lage snelheid en beperkte beveiligingsmogelijkheden heeft. Afhankelijk van je noden kan het dus beter zijn om deze te upgraden.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over je router of heb je hulp nodig om je netwerk op een goede en veilige manier te installeren? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.