Hoe kies je de juiste cloud storage voor je bedrijf?

Hoe kies je de juiste cloud storage voor je bedrijf?

Cloud storage of file storage in de cloud is voor bedrijven vaak een interessante manier om bestanden te bewaren en toegankelijk te maken. Meer nog: het is de laatste jaren zowat de standaard geworden voor gegevensopslag.

Maar hoe kies je nu de beste cloud storage oplossing voor je bedrijf? Er zijn immers tal van bedrijven die cloud storage aanbieden. Hieronder vind je een handige vragenlijst die je helpt om de juiste oplossing te kiezen voor jouw bedrijf. Succes!

1. Waar worden je gegevens bewaard?

Bij cloud storage worden je bestanden bewaard in de cloud. Maar ze worden natuurlijk ook ergens op een gedeelde fysieke server in het datacenter van je storage aanbieder weggeschreven. En waar die gedeelde server precies staat, kan belangrijk zijn voor je bedrijf.

Er zijn namelijk tal van regels en normen, bijvoorbeeld de ISO-normen of regels van beroepsfederaties, die bepalen dat je data op een bepaalde plaats bewaard moeten worden, bijvoorbeeld binnen de Europese Unie.

En natuurlijk is er ook de GDPR. Die verplicht in principe niet dat je cloud storage op een server in de EU gebeurt, maar wel dat persoonsgegevens volgens strikte regels bewaard worden.

Toch is het vaak een veilige keuze om voor een cloud storage provider te kiezen die je gegevens bewaart in de EU – bij een bedrijf met een datacenter buiten de EU ben je immers minder zeker dat die strikte regels ook gehandhaafd worden.

2. Wat is het minimum aantal users voor je cloud storage?

Bij sommige cloud storage partners, zoals Nomadesk, kan je al een licentie krijgen vanaf 1 gebruiker. Bij andere providers moet je echter meteen een licentie voor 3 of meer users nemen.

Dat is natuurlijk geen probleem voor grotere bedrijven, maar voor een zelfstandige of een klein bedrijf kan dat erg lastig zijn.

Heb jij slechts een beperkt aantal licenties nodig? Vraag dan steeds na wat het minimum aantal users is voor een bepaalde cloud storage oplossing.

3. Worden lokale bestanden versleuteld?

Bij elke goede cloud storage-omgeving worden je bestanden verzonden via een beveiligde verbinding. Maar bij de meeste aanbieders worden bestanden op je lokale toestellen niet versleuteld.

Gebruikt iemand van buiten je bedrijf één van je toestellen? Dan kan die ook aan de bestanden die op dat moment lokaal bewaard worden.

Nomadesk versleutelt echter ook je lokale bestanden. Bovendien biedt Nomadesk de mogelijkheid om lokale bestanden vanop afstand te vernietigen – erg handig wanneer je laptop gestolen wordt.

4. Hoe flexibel is je cloud storage?

Ook flexibiliteit is erg belangrijk voor je cloud storage. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te weten hoe snel je het aantal gebruikers van je file storage in de cloud kan verhogen of verlagen.

Het is voor bedrijven vaak erg belangrijk om snel te kunnen schakelen wanneer er nieuwe medewerkers in dienst komen, maar ook om geen geld te verliezen aan onnodige licenties wanneer er een collega vertrekt.

Maar flexibiliteit gaat natuurlijk verder dan het aantal users. Hoe makkelijk kan je bestanden delen met collega’s en samenwerken in hetzelfde bestand? Kan je ook bestanden delen met mensen van buiten je bedrijf?

Maar ook het beheer van de toegangsrechten tot bepaalde bestanden is erg belangrijk: kan je flexibel bepalen welke medewerker toegang krijgt tot welke bestanden? Het zijn belangrijke vragen bij je keuze voor een cloud storage-partner.

5. Hoeveel opslagruimte krijg je?

Het is misschien een open deur, maar natuurlijk is het ook belangrijk hoeveel ruimte je precies krijgt om je bestanden weg te schrijven. Ook wat betreft opslagruimte bestaan er grote verschillen tussen cloud storage providers.

Het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar Nomadesk biedt zijn bedrijven ongelimiteerde cloud storage, zolang ze voldoen aan de fair use policy. Vrij vertaald: zolang je geen illegale of gekke dingen doet, krijgt jouw bedrijf onbeperkte opslagruimte. Niet slecht, toch?

6. Welke extra features zijn inbegrepen in je cloud storage?

Sommige cloud storage providers bieden ook interessante extra’s aan. Zo laat Nomadesk toe om bestanden te delen met mensen buiten je bedrijf, kan je makkelijk volledige mappen delen, kan je bestanden vernietigen wanneer je toestel gestolen wordt én kan je je toestel tracken, …

Bovendien heeft Nomadesk ook een handige widget die je op je website kan plaatsen, om van daaruit bepaalde bestanden de downloaden.

7. Wanneer wordt je bedrijf gefactureerd?

Ten slotte is natuurlijk ook de facturatie voor je cloud storage belangrijk. Het gaat daarbij niet alleen over hoeveel je betaalt, maar ook wanneer er gefactureerd wordt.

Met een prijskaartje van €10 per maand per gebruiker (excl. btw) is Nomadesk een goede én goedkope oplossing voor de cloud storage van je bedrijf.

Consultrix biedt klanten met een onderhoudsovereenkomst de mogelijkheid om maandelijks te betalen i.p.v. jaarlijks. Bovendien werken we steeds zónder contract. Wil je je cloud storage opzeggen? Dan heb je bij Consultrix steeds een opzeg van slechts 3 maanden.

Conclusie

Ben je overtuigd door de krachtige, flexibele én goedkope cloud storage van Nomadesk? Of heb je nog vragen over cloud storage voor jouw bedrijf? Aarzel dan niet om ons te contacteren – we helpen je graag verder!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.