Cloud-oplossing op maat vs Azure of AWS: wat kies je voor je bedrijf?

Cloud-oplossing - Consultrix

Cloud-oplossing op maat vs Azure of AWS: wat kies je voor je bedrijf?

De zomer is de ideale periode om de IT van je bedrijf onder de loep te nemen en vooruit te blikken op volgend jaar. Consultrix helpt je maar al te graag bij het nemen van de juiste beslissingen.

Daarom gaan we 4 weken lang dieper in op de cloud en wat die kan betekenen voor jouw bedrijf. Vorige week vertelden we je waar je op moet letten als je kiest voor een on-premise server. Vandaag bespreken we de verschillende soorten cloud-oplossingen.

Besloten om over te stappen naar de cloud? Dan staat je meteen een nieuwe breinbreker te wachten: welke cloud-oplossing past het best bij jouw bedrijf?

Er is helaas geen pasklaar antwoord op die vraag. Welke de beste cloud-oplossing is voor jouw bedrijf, hangt immers af van tal van factoren.

Om je keuze wat eenvoudiger te maken, zetten we de verschillende soorten cloud-oplossingen voor je bedrijf op een rij.

Publieke cloud-oplossing

Een publieke cloud is een cloud-oplossing die elk bedrijf kan gebruiken. Je betaalt een vaste prijs per maand en per werknemer om toegang te krijgen tot opslagruimte en/of allerhande tools en applicaties.

Je kan in veel gevallen ook je eigen applicaties laten draaien of zelfs ontwikkelen op een publiek cloud-platform. Je gegevens en bestanden worden bewaard op een server die ook door andere bedrijven gebruikt wordt.

Wil je meer weten over de publieke cloud en zijn voor- en nadelen? Lees dan deze FAQ!

Veruit de vaakst gebruikte cloud-oplossingen van dit type zijn Azure en AWS. Azure is de cloud-oplossing van Microsoft, AWS die van internetgigant Amazon.

De ene is niet duidelijk beter dan de andere. Bovendien zijn de cloud-oplossingen van Azure en AWS zo uitgebreid, dat het onmogelijk is om een volledig overzicht van de voor- en nadelen te geven.

Toch sommen we graag enkele belangrijke voordelen op die relevant zijn voor bedrijven. Onthoud echter dat Azure en AWS lang niet de enige publieke cloud-oplossingen zijn.

Waarom kiezen voor Azure

  • Azure is een cloud-oplossing van Microsoft en is dus de perfect match voor organisaties die al met Windows werken
  • de overstap van een eigen server naar Azure is relatief eenvoudig (al is het nog steeds aangewezen om een beroep te doen op de IT-verantwoordelijke of IT-partner van je bedrijf)
  • Azure is de beste partner voor een hybride cloud-oplossing

Waarom kiezen voor AWS

  • AWS staat bekend om zijn goede klantenservice
  • AWS bevat erg uitgebreide mogelijkheden voor developers om zelf applicaties en toepassingen te bouwen voor je bedrijf
  • AWS is compatibel met Linux- en andere omgevingen

Meer weten?

Wil je meer weten over werken in de cloud vs op je eigen server en een slimme keuze maken voor je bedrijf? Download dan nu ons handig e-book en lees er alles over!

Private cloud-oplossing

Een private cloud is een cloud-oplossing op maat van je bedrijf. De servers waarop je cloud-oplossing draait staan meestal in het data-center van je IT-partner, maar kunnen in principe ook on-premise of bij jou op kantoor staan.

Een private cloud-oplossing is dus volledig van jouw bedrijf: niemand anders gebruikt je cloud. Je hebt in principe dan ook de volledige controle over de toegang tot je bestanden, IT-security en alle andere aspecten van je cloud.

Voor een typische private cloud-oplossing met een server in een datacenter werk je samen met je IT-partner en betaal je een huurkost die afhangt van de opslagruimte, het werkgeheugen, de performantie, …

Een private cloud mét een eigen server vraagt een initiële investering, maar brengt ook terugkerende onderhoudskosten met zich mee.

Klik hier voor meer info over de voor- en nadelen van een private cloud-oplossing!

Andere (cloud-)oplossingen

Behalve private en publieke platformen, zijn er nog andere cloud-oplossingen voor je bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hybride cloud die de voor- en nadelen van private en publieke cloud-oplossingen combineert.

Daarnaast kan je ook 1 of enkele cloud-applicaties (bv. Nomadesk datahosting of Office 365 zonder Azure) gebruiken zonder overkoepelend platform.

Onthoud ten slotte dat een cloud zeker niet altijd de beste keuze is. Voor veel bedrijven is er niets mis met een goede “ouderwetse” on-premise server!

Welke cloud-oplossing kies je voor je bedrijf?

Er zijn tal van factoren die meespelen als je de beste cloud-oplossing zoekt voor jouw bedrijf. Dat maakt het onmogelijk om een algemene winnaar aan te duiden.

Het komt er dus op aan om de noden en wensen van je bedrijf duidelijk in kaart te brengen en op basis daarvaan de beste optie te kiezen voor je bedrijf.

Een belangrijke overweging is bijvoorbeeld de veiligheid van je gegevens. Bij grote spelers als Azure en AWS kan je ervan uitgaan dat je data veilig zijn. Bij kleinere spelers ben je niet per se slechter af, maar doe je er wel goed aan om dit specifiek en kritisch te bevragen.

Verzamelt je bedrijf veel gevoelige gegevens en/of heeft het erg specifieke veiligheidseisen (denk maar aan de GDPR)? Dan is een private cloud-oplossing van een goede IT-partner mogelijk de beste keuze, omdat je zelf de veiligheidsmaatregelen kan bepalen.

Daarnaast kunnen ook het type bedrijf en de gebruikte applicaties een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een bepaalde cloud-oplossing.

Voor een kleine onderneming die op Windows werkt en geen gespecialiseerde software gebruikt, is Azure mogelijk een prima keuze, terwijl een groter of meer technologisch bedrijf misschien meer voordeel haalt uit een cloud-oplossing op maat.

Conclusie

Er is helaas geen makkelijke manier om de juiste cloud-oplossing te kiezen voor je bedrijf. De beste manier om eraan te beginnen? Goed weten wat je nodig hebt en welke cloud-oplossingen er bestaan.

Raak je er zelf niet uit? Contacteer ons dan gerust! Consultrix onderzoekt graag de mogelijkheden voor jouw bedrijf en kan je helpen bij het maken van een slimme keuze én het inrichten van een cloudomgeving op maat van je bedrijf.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.