Met redundantie werkt je IT altijd goed

Met redundantie werkt je IT altijd goed

Goed werkende IT is cruciaal voor een moderne KMO. Maar wat als je server plots niet meer werkt of het internet uitvalt? Als je geen redundantie inbouwt in je IT, loop je het risico dat je productie stilvalt, je medewerkers hun werk niet kunnen doen en je je klanten niet kunt helpen. Het resultaat: frustraties, imagoschade en een financiële kater.

Eenmaal het zover is, kun je er niets meer aan doen. Maar door redunantie te voorzien, kun je problemen wel voorkomen. Meer weten? Hieronder ontdek je wat het precies is en voor welke onderdelen in je netwerk je best redundantie inbouwt.

Wat is redundantie?

Redundantie wil zeggen dat je van bepaalde toestellen of onderdelen in je netwerk extra exemplaren hebt. Raakt één onderdeel defect? Dan heb je een dubbel om op te vertrouwen.

Wil je zeker zijn dat je IT altijd blijft draaien? Dan kun je in principe je hele netwerk verdubbelen. Maar in de praktijk is dat financieel vaak niet haalbaar. Daarom bouw je best redundantie in voor de meest cruciale onderdelen van je IT.

Voor welke onderdelen van je IT is redundantie noodzakelijk?

Op welke plaatsen je best redundantie in je IT brengt, hangt voor een stuk af van je bedrijf. Zo kan een extra printer essentieel zijn voor sommige bedrijven, maar helemaal niet belangrijk voor andere. Toch zijn er enkele zaken waarvoor bijna elk bedrijf best redundantie voorziet:

1. Server

Heb je een eigen server? Dan is het belangrijk om redundantie te voorzien. Zo zorg je ervoor dat je werknemers bij een storing aan cruciale bestanden en applicaties kunnen, en dus hun werk kunnen blijven doen.

Je kunt een volledige tweede server plaatsen, maar vaak is het voldoende om enkele cruciale componenten te verdubbelen zoals de voeding, de harde schijven en de netwerkkaarten. Wil je nog iets verder gaan? Dan kun je ook redundantie inbouwen voor je werkgeheugen en je processor.

2. Firewall

Je firewall beveiligt het netwerk van je bedrijf tegen externe bedreigingen. Werkt je firewall niet goed, dan is de kans groot dat je het slachtoffer wordt van malware en hackers. Daarom is het belangrijk om een extra firewall te plaatsen die overneemt wanneer de eerste defect raakt. Dat kan trouwens onder dezelfde softwarelicentie als de eerste firewall – je hoeft dus enkel dubbele hardware te plaatsen.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3. Internet

Steeds meer bedrijven werken in de cloud. Dat heeft verschillende voordelen voor je bedrijf. Maar als je internet uitvalt kunnen je medewerkers plots niet meer aan belangrijke applicaties.

Wil je frustraties, downtime en financiële schade vermijden? Dan zorg je dus best voor een redundante internetverbinding. Belangrijk: kies voor je tweede lijn een andere provider of een 4G-verbinding. Zo verzeker je dat je tweede lijn wél werkt als je eerste lijn uitvalt.

4. Extra

Ten slotte is het vaak interessant om één of enkele reservetoestellen (laptops en/of pc’s) te voorzien. Zo kan een medewerker met een defect toestel makkelijk verderwerken terwijl zijn of haar toestel gerepareerd of vervangen wordt. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om enkele extra muizen, toetsenborden, schermen, … te hebben.

Wil jij IT die altijd werkt?

Wil jij IT voor je bedrijf die altijd werkt? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We werken graag een netwerk uit op maat van je bedrijf én je budget, met redundantie op de juiste plaatsen.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.