Zó werkt je IT-netwerk: de netwerkswitch

Zó werkt je IT-netwerk: de netwerkswitch

Zó werkt je IT-netwerk: de netwerkswitch

Wil jij weten hoe je bedrijfsnetwerk werkt? Dan ben je bij Consultrix aan het juiste adres! We legden je in een vorige blogpost en video al uit hoe de IT en het netwerk van de meeste KMO’s in elkaar zitten. In dit artikel gaan we dieper in op 1 onderdeel van dat netwerk: de netwerkswitch. Waarom is dit toestel zo cruciaal voor je netwerk en hoe werkt het? Je ontdekt het in deze blogpost.

Wat is een switch?

Een switch of netwerkswitch is het centrale punt van je bedrijfsnetwerk: dit toestel verbindt via ethernetkabels je computers, printers en servers met elkaar. Zo kunnen je apparaten op een efficiënte manier met elkaar communiceren binnen je eigen lokaal netwerk. Wil je ook met andere netwerken en het internet kunnen communiceren? Dan heb je ook een router nodig.

Een netwerkswitch hoeft trouwens geen opzichzelfstaand apparaatje te zijn, maar kan ook ingebouwd zijn in andere toestellen, zoals je router. Handig!

Hoe werkt een netwerkswitch?

Een netwerkswitch heeft verschillende ingangen die we ‘poorten’ noemen. Daarin worden de kabels van je verschillende toestellen ingeplugd. In 1 poort komt de kabel van je router binnen, en vanuit de andere poorten vertrekken kabels naar apparaten zoals computers, printers en servers. Via die kabels wordt dan informatie uitgewisseld.

Hoe dat gebeurt? Elk apparaat in een netwerk heeft een uniek MAC-adres. De switch houdt in een interne tabel bij welk adres via welke poort bereikbaar is. Wanneer er in het netwerk een stukje informatie uitgewisseld wordt, kijkt de switch voor welk adres het bedoeld is. Alleen die poort krijgt dat specifieke pakketje data binnen.

Als computer A bijvoorbeeld iets wil opzoeken op het internet en computer B wil iets afdrukken, dan zal de switch de zoekopdracht doorsturen naar de router, terwijl het document aan de printer geleverd wordt. Door alle informatie gericht door te geven, zorgt de switch ervoor dat je bijna geen snelheid verliest, hoewel er meerdere apparaten op hetzelfde netwerk aangesloten zijn.

Dat was vroeger wel even anders. De voorloper van de switch, de ‘hub’, was veel minder efficiënt en verdeelde de internetverbinding onder alle gebruikers. Iedereen ontving dezelfde data, of die informatie nu door hun toestel was aangevraagd of niet. Je toestellen moesten dan zelf bepalen of die informatie voor hen bedoeld was of niet. En daardoor was je verbinding uiteraard veel trager. Gelukkig is dat verleden tijd!

Soorten switches

Er bestaan verschillende soorten netwerkswitches, waaronder managed en unmanaged switches, en switches met of zonder Power over Ethernet. Laten we even de verschillen bekijken.

Unmanaged switch

Een unmanaged of ‘onbeheerde’ switch is heel makkelijk in gebruik te nemen, want je hoeft niets in te stellen. Uit de doos halen, je kabels aansluiten, en klaar is kees! Uiteraard beschik je hierbij niet over de voordelen van de extra software die je wel bij een managed switch hebt.

Managed switches

Een managed of ‘beheerde’ switch bevat extra software die je netwerkverkeer kan monitoren en regelen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je switch een bepaalde verbinding voorrang moet geven, of kan je de statistieken van je verkeer bekijken. Een managed switch is dus heel handig om je netwerk te beheren.

Ook goed om te weten: een managed switch kan je ook perfect als unmanaged switch gebruiken. Het is dus geen must om al die extra opties in te stellen.

Wil je graag zo’n managed switch goed installeren en instellen? Neem dan even contact op met ons. We helpen je graag met de configuratie van je netwerkswitch.

Power over Ethernet

Sommige switches beschikken over Power over Ethernet (PoE). Hierbij leveren je kabels zowel stroom als data aan je toestellen. Op die manier kan je dus via 1 kabel je bewakingscamera van stroom voorzien én die beelden direct doorsturen over het internet. Helaas werkt dit op dit moment nog niet voor de meeste laptops, aangezien deze veel meer stroom nodig hebben.

Zowel managed als unmanaged switches zijn combineerbaar met PoE.

Nadelen netwerkswitch

Switches hebben 1 groot nadeel: ze zijn een centraal onderdeel, dus je volledig netwerk is down als er iets misloopt met je switch. En dat is natuurlijk niet handig. Daarom hebben wij altijd een paar switches op voorraad bij Consultrix. Heb jij een IT-medewerker-op-maatabonnement? Dan installeren we zo snel mogelijk een nieuwe switch bij jou.

Ben je nog geen klant of abonnee? Ook dan zijn we je graag van dienst. Geef ons een belletje en we helpen je graag verder!

PS Wil je ook buiten de kantooruren op ons kunnen rekenen? Dan zijn onze extended business hours interessant voor jouw bedrijf.

Conclusie

Dankzij een switch kun je dus verschillende apparaten binnen 1 netwerk met elkaar verbinden, zonder snelheidsverlies. Dit toestel is dan ook een cruciaal onderdeel van je bedrijfsnetwerk. Wil je nog meer weten over de verschillende onderdelen van je netwerk? Lees dan onze blogpost over IT in 13 woorden.

Wil je liever eens samenzitten met een ervaren IT’er om te bespreken hoe we je netwerk kunnen verbeteren? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.