Waarom moet je zelf eigenaar van je domeinnaam zijn?

Waarom moet je zelf eigenaar van je domeinnaam zijn?

Heeft je bedrijf een mooie, prachtige of ronduit spectaculaire website? Mooi zo! Maar is je bedrijf ook eigenaar van de bijhorende domeinnaam?

Zelf domeinnaam-eigenaar zijn is namelijk erg belangrijk. Waarom is dat zo belangrijk en hoe kan jij voor je eigen domeinnaam controleren wie de eigenaar is? Je leest het hier!

Waarom je bedrijf zelf eigenaar van je domeinnaam moet zijn

Zelf eigenaar van je domeinnaam

Een domeinnaam-eigenaar is eigenlijk geen eigenaar, maar een huurder. Maar zolang je de factuur van je domein keurig betaalt, blijft dat domein van jou.

Ben je zelf domeinnaamhouder en wil je een nieuwe website laten bouwen door een nieuwe partner? Dan is er geen enkel probleem: je neemt je domeinnaam gewoon mee.

Een externe partner als eigenaar van je domeinnaam

Vaak gebeurt het dat iemand anders de domeinnaam heeft geregistreerd voor je bedrijf, bijvoorbeeld een webhosting-partner of een webdesignbureau.

Zolang ze je domeinnaam op naam van je bedrijf zetten is dat geen enkel probleem. In dat geval ben je zelf de domeinnaamhouder. Maar soms zet zo’n partner – al dan niet bewust – de domeinnaam op zijn naam in plaats van op die van je bedrijf. En dan moet je uitkijken…

Wat is het risico?

Wil je bijvoorbeeld een andere partner inschakelen voor je website of webhosting? Dan kan je oude partner makkelijk dwarsliggen.

Maar ook als je partner failliet gaat en stopt met betalen voor je domeinnaam, kan je website tijdelijk offline gaan. En het wordt natuurlijk helemaal vervelend als het domein van je bedrijf ook gekoppeld is aan je e-mail.

Laat de eigenaar van je domeinnaam veranderen

Is een externe partner de eigenaar van je domeinnaam? Vraag hen dan zo snel mogelijk om dat te veranderen. Dat is makkelijk, kost slechts een halfuurtje tijd en brengt in principe geen andere kosten met zich mee.

Ben je van plan om een nieuw domein te laten registreren door een partner? Zorg er dan voor dat ze je domein meteen op naam van je bedrijf zetten. Zo word je zelf meteen de eigenaar van je domeinnaam en vermijd je problemen in de toekomst.

Hoe weet je wie de eigenaar van je domeinnaam is?

Weet je niet zeker wie nu eigenlijk de eigenaar van je domeinnaam is? Je kan elke domeinnaam controleren op eigenaar via de WHOIS-databank.

Om een domeinnaam te controleren op eigenaar voor een .be, .brussels of .vlaanderen domein, volg je deze stappen:

  1. Surf naar https://www.dnsbelgium.be/.
  2. Geef de domeinnaam in in de zoekbalk.
  3. Druk naast het juiste domein op ‘Toon gegevens’.
  4. De gegevens van de eigenaar van de domeinnaam vind je in de kader ‘Domeinnaamhouder’.
  5. Is een bedrijf de eigenaar van de domeinnaam? Dan krijg je onder andere de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer te zien.
  6. Is een privépersoon de eigenaar van de domeinnaam? Dan worden deze gegevens afgeschermd. Er verschijnt wel een knop naar een formulier waarmee je contact kan opnemen met de domeinnaamhouder.

Zelf eigenaar van je domeinnaam bij Consultrix

Wil je een domeinnaam laten registreren voor je bedrijf? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Consultrix registreert elk domein steeds op naam van de klant – je bent dus zelf altijd de eigenaar van je domeinnaam.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Ook dan staan we voor je klaar. Contacteer ons dus gerust!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.