Hoe verleng je de batterijduur van je laptop?

Featured Image - Consultrix - batterijduur laptop verlengen

Hoe verleng je de batterijduur van je laptop?

Het is vast een herkenbaar scenario: je hebt je laptop nog maar net opgeladen en de batterij is alweer bijna leeg. Dat kan erg vervelend zijn, zeker in een professionele context.

Een lage battery life of batterijduur wil echter niet zeggen dat (de batterij van) je laptop of smartphone aan vervanging toe is. Je kan immers de batterijduur van je toestellen drastisch verlengen door je gebruik aan te passen.

Wil je de battery life of batterijduur verlengen van de laptops en andere toestellen van je bedrijf? Bestook je collega’s dan met deze 7 tips.

7 tips om de batterijduur van je laptop te verlengen

1. Pas je scherm- en toetsenbordverlichting aan

De schermverlichting van je laptop of ander toestel is één van de allergrootste energievreters. Een makkelijke manier om de levensduur van je batterij te verlengen is dus om de helderheid of brightness van je scherm te verlagen.

De meeste laptops hebben toetsen op hun toetsenbord om de helderheid van het scherm te verhogen of verlagen. Maar je kunt de brightness ook aanpassen via de systeeminstellingen.

Sommige laptops hebben ook toetsenbordverlichting. Door die uit te zetten kan je de batterijduur van je toestel verder verlengen.

2. Ga voor een donkere achtergrond

Je kan het energieverbruik van je scherm verder verlagen (en dus de levensduur van je batterij verhogen) door een donkere achtergrond te gebruiken.

Een lichte achtergrond heeft immers meer pixels die licht uitzenden en daarbij energie verbruiken.

Ideaal voor de batterijduur van je toestel is om een volledig zwarte achtergrond te gebruiken, maar ook een wat donkerdere foto maakt al een verschil.

3. Gebruik een lagere beeldresolutie

Ook al heeft je laptop een hd-scherm, dat betekent niet dat je hem altijd in hoge resolutie moet gebruiken.

Ben je dus niet bezig met beeldbewerking of iets dergelijks, dan kan je hem ook perfect gebruiken met een lagere beeldresolutie. Het resultaat? Een langere batterijduur!

4. Schakel automatisch de slaap- en sluimerstand in

Zowel de ‘slaapstand’ als de ‘sluimerstand’ verlengen de levensduur van de batterij van je laptop.

In de ‘slaapstand’ kan je je toestel snel weer aanzetten door je muis aan te raken of een toets in te drukken. In de ‘sluimerstand’ duurt het langer om je laptop te ‘wekken’, maar verbruik je nog minder energie.

Gebruik je je laptop niet gedurende een langere tijd? Kies dan voor de ‘sluimerstand’. Voor een kortere periode volstaat de ‘slaapstand’. Beide standen kan je automatisch laten inschakelen na een bepaalde periode van inactiviteit.

5. Use it or lose it

Voor een betere battery life schakel je best alle functies uit die je niet gebruikt. Ben je niet aan het surfen? Schakel dan je wifi en/of mobiele data uit. Heb je geen connectie met andere toestellen nodig? Dan is het niet nodig dat je bluetooth aanstaat.

De makkelijkste manier om in 1 klap je wifi en bluetooth uit te zetten, is de vliegtuigmodus van je toestel inschakelen.

Maar ook hard- en software die je niet gebruikt, hebben een impact op de batterijduur van je laptop of device. Daarom koppel je best externe harde schijven en andere hardware die je niet gebruikt los en sluit je best programma’s en apps als je ze niet nodig hebt.

6. Sluit browsertabbladen die je niet gebruikt

Ben jij zo iemand die vaak meer dan 1 of enkele tabs geopend heeft in zijn browser? Daar kan je dan best mee stoppen.

Je browser is immers 1 van de apps die het zwaarst wegen op de levensduur van je batterij. Je maakt er dan ook best een gewoonte van om de tabs die je niet gebruikt meteen te sluiten.

7. Laat je mailbox minder vaak synchroniseren

Je wist het misschien niet, maar telkens als je laptop of smartphone zoekt naar nieuwe e-mails, verbruik je energie.

Je kan de batterijduur van je laptop dan ook verlengen door je mailbox zo in te stellen dat die minder vaak wordt gesynchroniseerd. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om maar 1 of 2 keer per uur naar nieuwe mails te zoeken.

Conclusie

Het is vaak makkelijk om je batterijduur te verlengen door je gebruik aan te passen. Vervang dus nog niet meteen je batterij of gooi je toestel nog niet weg, maar ga aan de slag met onze tips.

Heb je nog vragen of heb je toch nieuwe IT-infrastructuur nodig? Aarzel niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies of een offerte op maat.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.