Backups maken voor je bedrijf: online of lokaal?

Featured Image - Consultrix - Backups maken

Backups maken voor je bedrijf: online of lokaal?

Backups maken is essentieel voor bedrijven. Elk modern bedrijf bezit immers een schat aan digitale data. Het zou erg vervelend zijn om die gegevens kwijt te spelen, toch?

Je kan backups maken op 2 manieren: lokaal en online. Elk van beide methodes heeft eigen voor- en nadelen.

Vind je het moeilijk om een goede keuze te maken voor je bedrijf? Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Lokaal backups maken voor je bedrijf

Een lokale backup maken betekent dat je lokale opslagruimte gebruikt om backups te bewaren. Concreet bewaar je dus een kopie van je gegevens op een NAS (network-attached storage, een soort kleine server) of server die bij jou op kantoor staat.

Het grootste voordeel van lokaal backups maken is dat je ze letterlijk bij de hand hebt. Je kan er meteen bij als je ze nodig hebt en je bent steeds op de hoogte van waar je gegevens zich precies bevinden (en dat is erg belangrijk voor de GDPR).

Dat laatste heeft echter ook nadelen: je kan enkel aan je backups vanop je kantoor en in geval van een brand of diefstal is de kans groot dat je het origineel én de kopie kwijtraakt.

Ten slotte moet je als bedrijf investeren in hardware die je zelf moet onderhouden en software om op een structurele manier lokale backups te maken en je gegevens terug te plaatsen.

Online backups maken voor je bedrijf

Een online backup maken betekent dan weer dat je een kopie van je gegevens bewaart in de cloud of op een server op een andere locatie dan je kantoor.

Dat betekent dat je aan je backups kan vanop elk toestel, zolang dat toestel een internetverbinding heeft. Je hoeft ook niet te investeren in hardware die je moet onderhouden: voor een maandelijks bedrag per gebruiker heb je een online backup ter beschikking.

Je moet echter wel de juiste vragen stellen wanneer je de keuze maakt voor een specifieke online of cloudoplossing. Voor de GDPR is het bijvoorbeeld belangrijk dat je gevoelige gegevens binnen de Europese Unie bewaart.

En het is natuurlijk erg belangrijk om te weten of en hoe je gegevens versleuteld worden, zodat ze optimaal beschermd zijn tegen malware.

Een backup maken voor je bedrijf: welke methode kies je?

Elke manier om backups te maken heeft haar eigen voor- en nadelen. De juiste keuze hangt dus af van wat voor jouw bedrijf belangrijk is.

Bovendien ben je in beide gevallen nog steeds zelf verantwoordelijk voor het opstellen van goede procedures voor het maken van backups. Zo moet je er bijvoorbeeld zelf steeds aan denken om nieuwe mappen en bestanden toe te voegen aan de backup-procedure.

Er is echter nog een derde manier om backups te maken. Wil je er als bedrijf zeker van zijn dat backups maken steeds correct en makkelijk verloopt? Dan is een managed backup iets voor jou.

Voor een vast maandelijks bedrag zorgt je IT-provider voor een correcte en vlotte backup volgens je wensen. Je kan dus op je beide oren slapen – je IT-provider draagt zorg voor je backups.

Backups maken zonder moeite dankzij managed backup

De managed backup van Consultrix voorziet steeds een lokale én een online backup. Zo ben je altijd zeker dat je backups veilig zijn.

Wil je meer weten over onze managed backup? Klik dan hier voor meer info. Heb je andere vragen of ben je overtuigd? Contacteer ons dan meteen. Wij doen de rest!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.