Hoe je de cloud offline kan gebruiken

Hoe je de cloud offline kan gebruiken - Consultrix

Hoe je de cloud offline kan gebruiken

Al je bestanden en toepassingen zijn online opgeslagen in de cloud. Wat doe je dan als het internet plots uitvalt?

Vooral kleine bedrijven maken zich erg vaak zorgen over hoe je kan werken in de cloud én toch offline je bestanden en toepassingen kan raadplegen als het misgaat.

Als KMO begrijpt Consultrix die zorgen maar al te goed. We leggen je dan ook graag uit of en hoe je de belangrijkste zaken in de cloud ook offline kan gebruiken.

Is de cloud offline? Dit zijn de 3 belangrijkste zorgen voor je bedrijf.

De drie belangrijkste zorgen voor de meeste bedrijven zijn:

  • e-mail;
  • gegevens en bestanden;
  • software en applicaties.

Voor deze 3 zaken werd vroeger in bedrijven een lokale server geïnstalleerd. Maar vandaag de dag zitten ze meestal ‘in de cloud’.

We zetten voor elk van deze zorgen op een rij hoe de situatie vandaag verschilt met vroeger en welke zaken in de cloud je offline beschikbaar kan maken.

1. De cloud offline: e-mail

In de oude situatie kwamen er geen nieuwe mails binnen als het internet uitviel maar bleven je oude e-mails wel beschikbaar. Verder kon je e-mails opstellen, die dan wel pas verzonden werden zodra er terug verbinding was.

Is je inbox vandaag enkel beschikbaar via je browser? Dan kan je geen mails opstellen of lezen, ook geen oude mails.

Maar heb je het Office 365-pakket met Outlook? Dan kan je wél je oude mails raadplegen en nieuwe mails opstellen die verstuurd worden zodra het internet weer werkt. Net zoals vroeger dus.

Wil je je mails in de cloud offline kunnen openen? Gebruik dan Office 365 met Outlook.

2. De cloud offline: gegevens en bestanden

Met een lokale server kon iedereen op kantoor vlot alle bestanden raadplegen, ook als er geen internettoegang was. Enkel externe medewerkers die op een andere locatie werken, konden niet aan gegevens wanneer het internet op kantoor uitviel.

Met de cloud hangt alles af van welke datahosting je gebruikt. Als je een toepassing gebruikt die niet toelaat om bestanden te synchroniseren met je computer, dan kan je ook niet aan die bestanden als het internet uitvalt.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! We brengen je op de hoogte van interessant nieuws over Consultrix en onze dienstverlening.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gebruik je software die wel toelaat om bestanden te synchroniseren zoals Nomadesk? Dan kan je de belangrijke mappen en bestanden in de cloud offline beschikbaar maken.

Je gebruikt dus best een datahosting-pakket mét synchronisatie. Als je er dan ook voor zorgt dat je medewerkers de belangrijkste files steeds synchroniseren met hun lokale computer, kunnen ze er altijd aan – ook als het internet niet werkt.

3. De cloud offline: software en applicaties

Software is de meest lastige van de 3. Lokale software op je server kon je namelijk op elk moment gebruiken, terwijl je online applicaties in de cloud niet offline kan gebruiken.

Heb je geen internettoegang, dan kan je er dus niet in. Toch wordt steeds meer software aangeboden als applicatie in de cloud.

De cloud offline: een handige truc

Is er dan helemaal geen oplossing mogelijk voor online applicaties? Toch wel! Een handige truc die veel bedrijven toepassen, is om te werken met 2 internetaansluitingen bij een verschillende provider.

Valt de ene aansluiting uit, dan wordt automatisch overgeschakeld op de andere. Deze oplossing voorziet Consultrix bijvoorbeeld vaak voor klanten met een managed firewall.

Op deze manier kan je natuurlijk niet alleen de toegang tot online software maar ook tot je e-mails en bestanden opvangen.

Conclusie

Zowel voor je e-mails als voor je bestanden zijn er oplossingen die toelaten om de cloud offline te gebruiken.

Voor online applicaties kan dit jammer genoeg niet. Gelukkig is er een workaround: 2 internetaansluitingen nemen bij verschillende providers. Dat helpt ook voor je mails en je bestanden.

Heb je nog meer vragen over cloud-based werken of zoek je een betrouwbare IT-partner om je bedrijf naar de cloud te brengen? Contacteer dan Consultrix. We staan voor je klaar met raad en daad.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.