Wat is 2FA (2 factor authentication of tweestapsverificatie)?

Hackers zijn altijd op zoek naar wachtwoorden om in je account te kunnen breken. Daarom is het slim om je accounts extra te beschermen. Hoe? Met 2FA!

 

Wat is 2FA?

2FA of tweestapsverificatie is een beveiligingsmaatregel die een extra laag bescherming toevoegt aan je online accounts. Je moet namelijk niet alleen je wachtwoord ingeven, maar ook op een tweede manier bewijzen dat jij het bent. Daardoor wordt het voor cybercriminelen veel moeilijker om je account te hacken.

 

Hoe werkt 2FA?

2FA vereist 2 verschillende soorten verificatiemiddelen om je identiteit te controleren:

 

  1. iets wat je weet (vb. een wachtwoord)
  2. iets wat je hebt (vb. een app op je smartphone of een beveiligingssleutel)

Die tweede stap kan op veel manieren worden ingevuld. Een sms met een code naar je gsm, een app die constant nieuwe codes genereert (vb. Authy, Google Authenticator, …), gezichtsherkenning of vingerafdrukscanners… Elke website of service biedt een of meerdere mogelijkheden om 2FA te implementeren.

 

Waarom is 2FA belangrijk?

Wachtwoorden zijn kwetsbare beveiligingsmiddelen, omdat ze vaak makkelijk gekraakt kunnen worden. Maar dankzij een extra authenticatielaag wordt het aanzienlijk moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen tot je account. Zo blijven je gegevens veilig.

 

Tips en tricks

Ga je aan de slag met 2FA? Super! Dan geven we je graag nog enkele extra tips mee.

 

1. Schakel 2FA zoveel mogelijk in: Kies altijd voor diensten die tweestapsverificatie aanbieden en zorg ervoor dat je 2FA ook effectief aanzet voor je accounts.

 

2. Gebruik verschillende verificatiemethoden: Maak gebruik van een combinatie van verificatiemiddelen zoals sms-codes, authenticator-apps, biometrie of beveiligingssleutels om je verdediging te diversifiëren.

 

3. Wees voorzichtig met back-upmethoden: Als je afhankelijk bent van back-upcodes voor 2FA, bewaar ze dan veilig en vermijd om ze op hetzelfde apparaat op te slaan als je accountgegevens.

 

4. Blijf waakzaam en blijf op de hoogte: Let goed op eventuele beveiligingsmeldingen of updates met betrekking tot de diensten die je gebruikt. Installeer steeds de laatste updates en kijk regelmatig je beveiligingsinstellingen na. Zo blijven je accounts optimaal beschermd.

 

Kunnen we helpen?

Heb je nog vragen over 2FA? Wil je meer weten over algemene cybersecurity? Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Wil je betrouwbare IT?

Vul hieronder je gegevens in. We nemen meteen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.