QWERTY naar AZERTY: hoe wijzig je je toetsenbordindeling?

Het is een vraag die we erg vaak krijgen van klanten: hoe krijg ik mijn toetsenbordindeling opnieuw van QWERTY naar AZERTY?

 

Gelukkig is het niet moeilijk om dit probleem op te lossen. Hieronder lees je wat precies het probleem is en hoe je de indeling van je toetsenbord opnieuw van QWERTY naar AZERTY zet.

Van QWERTY naar AZERTY: wat is het probleem?

De volgorde van de letters op een toetsenbord varieert van land tot land. In de meeste landen wordt een QWERTY-toetsenbord gebruikt. Bij dit soort klavier start de eerste rij letters met ‘Q’, ‘W’, ‘E’, ‘R’, ‘T’ en ‘Y’.

 

In België gebruiken we echter een AZERTY-klavier. Je raadt het: de eerste rij letters start hier met ‘A’, ‘Z’, ‘E’, ‘R’, ‘T’ en ‘Y’.

 

Maar als je de indeling van je klavier per ongeluk verandert, dan wisselen letters en tekens plots van plaats. Druk je bijvoorbeeld op de ‘a’ dan verschijnt er op het scherm een ‘q’. En dat is natuurlijk erg lastig.

Van QWERTY naar AZERTY: hoe pas ik het aan op Windows?

Het goede nieuws: er bestaat een sneltoets om van QWERTY naar AZERTY te wisselen! Het probleem ontstaat ook meestal wanneer je per ongeluk deze toetsencombinatie indrukt.

 

Het slechte nieuws: die toetsencombinatie is niet in elke versie van Windows hetzelfde. Je moet dus mogelijk een paar combinaties proberen voor je de juiste hebt.

 

Dit zijn de mogelijke combo’s:

 

  • Druk tegelijk op de ‘Windows’-knop en de spatiebalk;
  • Druk tegelijk op ‘alt’ en ‘shift’;
  • Druk tegelijk op ‘ctrl’ en ‘shift’.

Van QWERTY naar AZERTY: hoe pas ik het aan op Mac?

Voor Mac bestaat er helaas geen sneltoets om van QWERTY naar AZERTY te switchen. Dat neemt dan weer wel de oorzaak weg die het probleem bij Windows vaak veroorzaakt: het per ongeluk ingeven van deze toetsencombinatie.

 

Moet je de indeling van je klavier toch veranderen van QWERTY naar AZERTY op je Mac? Volg dan deze stappen:

 

  1. Klik links bovenaan op het Apple-logo;
  2. Kies ‘Systeemvoorkeuren’;
  3. Klik op ‘Toetsenbord’;
  4. Klik bovenaan op ‘Invoerbronnen’;
  5. Kies in het linkse vak de juiste indeling en sluit het scherm;
  6. Staat de juiste indeling niet in de lijst? Klik dan onderaan in het linkse vak op het plustekentje, kies de gewenste indeling en klik op ‘Voeg toe’, selecteer de juiste indeling en sluit het scherm.

Conclusie

Je leest het: je toetsenbordindeling veranderen van QWERTY naar AZERTY is helemaal niet moeilijk. We hopen dan ook dat ons stappenplan je helpt wanneer je nog eens tegen dit probleem aanloopt.

 

Heb je andere vragen over de IT van je bedrijf of wil je meer informatie? Contacteer ons dan gerust. We helpen je graag verder!

Wil je betrouwbare IT?

Vul hieronder je gegevens in. We nemen meteen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.